Etusivu/Asuminen ja ympäristö/Maaningan kylät

Maaningan kylät

Kirkko keskellä kylää, kylät ympäri pitäjää

“Hieno asuinpaikka ison veden äärellä, mukavan rauhallisessa kirkonkylässä, jossa on riittävät peruspalvelut. Isommille ostoksille piipahtaa äkkiä Kuopion keskustaan.” Tämä kuvaus sopii erinomaisen hyvin Maaningan kirkonkylään – keskustaajamaan. Lähikoulu, viihtyisä kirjasto, ystävälliset kaupat ja läheiset luontoretkikohteet täydentävät miellyttävää kokemusta. Maaninka ei kuitenkaan millään muotoa ole pelkkä keskustaajama, vaan kyliä on kymmenkunta ympäri pitäjää! Ja kaikilla oma luonteensa.


Jokaisella kylällä on oma yhteyshenkilönsä – he antavat mielellään lisätietoja kylääsi koskevissa asioissa. Ota rohkeasti yhteyttä!

HAAPAMÄKI
Hanna Laine
s-posti haapamaki.kyla@gmail.com
Alueella on hyviä marja- ja sienimetsiä, ja korkeiden mäkien päältä voi ihastella pohjoissavolaista maisemaa moneen suuntaan. Kirkkaalla säällä voi nähdä Puijon torninkin!

HAATALA JA POHJOIS-HAATALA
Mirja Wihuri
s-posti wihurimi@gmail.com
050 370 0137
Haatala ja Pohjois-Haatala on nykyisin Maaningan lapsirikkainta aluetta ja varmistaa osaltaan naapurissa Pulkonkoskella sijaitsevan koulun säilymisen.

KESKISAARI-PIHTISALMI
Mervi Karttunen
s-posti mjpentti@uef.fi
050 3310282
Keskisaaren Syvälahti on luonnonkaunista aluetta harjuineen ja rantoineen. Syvälahden ranta onkin yksi Maaningan hienoimpia rantoja.

KINNULANLAHTI
Marjatta Parviainen
s-posti armparviainen@gmail.com
040 716 2709
Hyvät tieyhteydet ovat varmasti yksi syy, miksi kylällä asuu paljon väkeä. Työssäkäyntisuunnat ovat Kuopiossa, Siilinjärvellä, Iisalmen ja Pielaveden suunnalla.

KIRKONKYLÄ
Seija Laakso
s-posti laakseija@gmail.com
040 126 1632
Kirkonkylässä on kauniit maisemat järvenrantoineen. Suomen suurimpiin kuuluva puukirkko kruunaa kyläraitin.

KÄÄRMELAHTI
Minna Lehtonen
s-posti lonti81@gmail.com
040 715 7188
Kylämaisema, vesistön ja harjun välissä, on pientalovaltaista, ja sitä rytmittävät viljelysalueet. Repoharjun harjualue tarjoaa upeat maastot ja vesistöt yhteydet Savon suurille järville.

LEINOLANLAHTI-KUROLANLAHTI-PULKONKOSKI-PETSAMO-VARPASMAA
Anu Jokisaari
s-posti jokisaari@netti.fi
050 3311483
Rauhallinen Leinolanlahti mökkipaikkakuntana hyvin suosittu. Kurolanlahdessa on runsaasti perinteistä maatalousyrittäjyyttä. Pulkonkoski on mäkien ja kauniiden maalaismaisemien ympäröimä kylä, jossa on aktiivista ja monipuolista pienyrittäjyyttä sekä kehittyvää maa- ja metsätaloutta. Varpasmaa on kylä Pielaveden rajaa vasten Pulkonkosken takana. Kylä on virkistynyt viime vuosien paluumuuttajien ja mökkiläisten ansiosta. Varpasmaahan kuuluvat päätien varren Kuusela ja Tervaslahti, sekä kauniiden korpimaisemien ja kirkkaiden järvien ja mökkien Petsamo ja Kankaisenmäki.

LEPPÄLAHTI
Hannu Räisänen
s-posti hannu@raisanen.fi
0400 800 356
Leppälahden perinnemaiseman läpi kulkevaa Iisalmentietä ajava kiinnittää huomionsa sen kumpuilevaan yleisilmeeseen, viljaviin peltoihin ja usein esiin pilkahtavaan vesistöön, sen lahtiin ja selkien rantoihin.

TAVINSALMI
Heikki Voutilainen
040 740 4253
Perinteiset maataloustyöpaikat on korvannut pienyrittäjyys tai ulkopuoliset työnantajat etätyön mahdollisuuksineen. Kylän keskellä vanha punatiilinen koulu on saanut uuden elämän lasten parissa perhekodin muodossa.

TUOVILANLAHTI
Jukka Mykkänen
s-posti jukka.mykkanen@hotmail.com
040 556 3615
Pohjois-Savon vuoden kyläksi 2019 valittuTuovilanlahti on aktiviinen ja virkeä kylä, jossa toimii nuorisoseura ja useita yrityksiä. Erityisesti kesäaikaan kylällä on erittäin vilkasta, kun kesäasukkaat ja matkailijat saapuvat.

VARPASMAA-PETSAMO-KUUSELA
Anna-Liisa Pekkarinen
s-posti annaliisapekkarinen@gmail.com
050 595 2285
Varpasmaa on kylä Pielaveden rajaa vasten Pulkonkosken takana. Kylä on virkistynyt viime vuosien paluumuuttajien ja mökkiläisten ansiosta. Varpasmaahan kuuluvat päätien varren Kuusela ja Tervaslahti, sekä kauniiden korpimaisemien ja kirkkaiden järvien ja mökkien Petsamo ja Kankaisenmäki.

VIANTA-AHKIONLAHTI
Liisa Pietikäinen
s-posti viantaahkiolahti@gmail.com
Ahkionlahti ja Vianta ovat molemmat Maaningan perinteikkäitä alueita, joiden historiaan kietoutuu monenmoista kulkijaa ja tapahtumaa. Kylien alueet ovat olleet vuosisatoja sitten merkittävä elannon saamisen ja kohtaamisen paikkoja, mikä lienee peruja vesistöjen läheisyydestä.