Seppo Sarlundin 80-vuotiskirja on nyt ostettavissa

Seppo Sarlund 80 vuotta – juhlakirja ”Karjalainen vereltään, savolainen heimoltaan”

Lehdistöneuvos Seppo Sarlund on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran lehtimiehenä ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Maaningalta maailmalle lähtenyt Sarlund on sukkuloinut suomalaisen ja kansainvälisen politiikan kulisseissa 1060-luvun alusta lähtien. Tässä kirjassa kaverit, ystävät ja läheiset piirtävät henkilökuvaa Maaningan miehestä ja tarjoavat välähdyksiä hänen elämänvaiheistaan, urastaan, vaikuttamisestaan ja verkostoistaan.

Kirja ”Karjalainen vereltään, savolainen heimoltaan” on nyt saatavissa Maaninka-Seuran sihteeriltä:
Markku Hirsaho, puh. 0400377838 s-posti: hirsaho(at)gmail.com
Hinta 15 euroa + postikulut

Länsi-Maaningan Viitosten ensimmäinen pikkujoulu

”Täällähän on tunnelma kuin ennen vanhaan”

Länsi-Maaningan Viitoset viritteli entisaikojen tunnelmaa pikkujoulussaan Kurolanlahden nuorisoseurantalolla lauantai-iltana 26.11. Satakunta joulunjuhlijaa sai laulella joululauluja ja aistia joulua upeassa ympäristössä, yli 100-vuotiaassa hirsiseinäisessä juhlasalissa. Suuri kuusi jouluvaloissaan ja lapsia ja aikuisia ilahduttanut joulupukki kruunasivat joulutunnelman.

Kylien jauhopeukalot olivat leiponeet ja askarrelleet joulumyyjäiset. Tuotteita kyläyhdistyksen hyväksi ostettiin solkenaan, ja laulettiin joululauluja jouluherkkuja nauttien. Arpajaismyyntiä vauhditti erittäin ajankohtainen pääpalkinto, koivuhalkomotti kotiin toimitettuna. ”Täällähän on tunnelma kuin ennen vanhaan”, ihasteli yksi jos toinenkin vaihdellessaan kuulumisia vuosikymmenten takaisten tuttaviensa kanssa.

Illan yllätysnumero oli Vuoden Pertin valinta; se oli yllätys myös kohteellensakin Pertti Niiraselle. Pertti-patsas, hieno diplomi ja raikuvat aplodit hiljensivät muuten sanavalmiin miehen melkein sanattomaksi. Häntä kiitettiin näin kaikkien viiden kylän asukkaiden hyväksi tekemästään uupumattomasta työstä, erityisesti mainittiin uimarannan rakentaminen. Ensimmäistä kertaa jaetusta tunnustuksesta on tarkoitus tehdä perinne ja valita vuosittain Viitosten kyliltä Vuoden Pertti tai Pertta. Leppoisa patsas on pulkonkoskelaisen taiteilija-artenomi Maarit Hietasen käsialaa, ja luonteikkuudessaan yltää vähintään Jussi-patsaan tasolle.

”Viitosten järjestämän ensimmäisen pikkujoulun iloisten ja tyytyväisten ilmeiden ja osallistujamäärän perusteella uskallamme luvata, että pikkujoulut ovat luvassa ensi vuonnakin”, hymyili puheenjohtaja Anu Jokisaari.

Anna-Liisa Pekkarinen

Maaninkalaisia Pohjois-Savon Kylien hallitukseen

Kyläyhdistys Länsi-Maaningan Viitosten puheenjohtaja Anu Jokisaari tuli uutena valituksi Pohjois-Savon Kylät ry:n hallitukseen syyskokouksessa 26.11. Hänen varajäsenekseen valittiin Anna-Liisa Pekkarinen samasta yhdistyksestä. Kolmas uusi hallitukseen valittu oli Jukka Parviainen Nilsiän Lastukoskelta.

Hallituksen 10 jäsentä ja heidän varajäsenensä edustavat pohjoissavolaisia kyläyhdistyksiä sekä kehittämisyhdistyksiä. – Hallituksessa on nyt ensimmäistä kertaa maaninkalaisedustus, kertoi kyläasiamies Merja Kaija.
Puheenjohtajana valittiin jatkamaan Henna Tiitinen Leppävirralta.

Suomen Kylät ry:n maakunnallinen kyläyhdistys Pohjois-Savon Kylät ry edistää maakuntamme kylien elinvoimaisuutta yhdessä alueen asukkaiden ja verkostojen kanssa. Se aktivoi kyliä ja tukee kylätoimijoita, vie läpi kylähankkeita, antaa lausuntoja ja kannanottoja, edustaa kyliä ja maakuntaa eri työryhmissä sekä viestii kylien tarpeista maa- ja valtakunnalliseen päätöksentekoon.

Anna-Liisa Pekkarinen

Metalliromun keräyslava on siirretty Petsamoon!

Kyläyhdistys Länsi-Maaningan Viitoset ry on tuonut metalliromun keräyslavan… Huomio, huomio!!!! Varpasmaan metalliromun keräyslava on siirretty Petsamoon ja löytyy osoitteesta Petsamontie 641  31.8.2022 saakka. Tuokaa lavoille kaikki joutavat romunne, myös akut! Tuotot menevät kyläyhdistyksen toimintaan.

Standuppia Vätysteatterilla 5.8.

Mainio standup-nelikko Kesäpojat esiintyy Vätysteatterilla Kurolanlahdessa perjantaina 5.8. klo 19 alkaen. Väkeä hauskuuttavat Teemu Vesterinen, Iikka Kivi, Saku Torssonen ja Tommi Ylimäinen. Liput 20euroa. Huom! K-18, ei siis alaikäisten korville. Väliajalla kahvia ja pullaa Kurolanlahden Nuorisoseuran hyväksi. Eikun naaramaan!

Anna-Liisa Pekkarinen

Länsi-Maaningan Viitoset kesäteatterireissulla

Kyläyhdistys Länsi-Maaningan Viitoset järjesti kesäteatterireissun Viitasaarelle Löytänän Kesäteatteriin torstaina 14.7. Lähtö oli Pulkonkoskelta kello 16, ja 23 hengen porukka kotiutui ennen iltakymmentä. Hilpeällä mielellä – Onnennumerot oli niin hauska esitys, että porukkaa nauratti vielä kotimatkallakin. Mummon kadonnut 8,2 miljoonan lottokuponki aiheutti monta kommervenkkiä, mutta löytyihän se kuponki lopulta.
Suomen Kansallisteatterin näyttelijät Viitasaaren oman pojan, Juha Variksen, johdolla osasivat hommansa, ammattitaidolla ja viihdyttävästi.
Löytänän Kesäteatterille tämä oli ensimmäinen esityskesä, ja suosio on ollut suurta. Kuljetuksesta vastasi Matka-Pekka.

Seuraava teatterireissu on jo suunnitteilla, luultavasti syyskuun lopulla. Jos hauskat teatteriretket, konsertti- ja messumatkat kiinnostavat, niin ilmoittaudu Anna-Liisalle, p. 050 595 2285 tai annaliisapekkarinen@gmail.com, jolloin pääset sähköposti- ja whatsapp-postituslistalle, ja saat tiedon seuraavasta reissusta ensimmäisten joukossa. Retkille ovat tervetulleita KAIKKI, asuinpaikasta riippumatta.

Anna-Liisa Pekkarinen

Kuva: Hannu Pihlman

Pulkonkoskelle uimapaikka talkoovoimin

Kyläyhdistys Länsi-Maaningan Viitoset on rakentamassa talkoovoimin ja Kuopion kaupungin avustuksen turvin uimarantaa Pulkonkoskelle. Ranta tulee viiden kylän yhteiskäyttöön ja työ tehdään yhteistyössä rannan omistajan kanssa. Pulkon Piitsiksi ristitty ranta on jo raivattu ja avarrettu. Rannalle tulee siisti pukukoppi ja grillipaikka kalusteineen, viisimetrisen laiturin on lahjoittanut Kurolanlahden Osakaskunta. Laituriin voivat rantautua hetkellisesti myös veneilijät.

Ranta sijaitsee Pulkon Kahvilan nurkalta Ryönänkiertoa noin puoli kilometriä ja pellon laitaa vasemmalle, opasteet ovat tulossa. Rantaa parannellaan tulevina kesinä käyttäjien palautteiden perusteella.

Rannan vihkiäisiä vietetään piakkoin, siitä ilmoitetaan kyläyhdistyksen facebook-sivuilla ja kylien ilmoitustauluilla.

Anna-Liisa Pekkarinen

Jouni Käsnänen on Kunniahuilaaja 2022

Maaningan pitäjäraati on yleisöäänestyksen perusteella päättänyt valita Jouni Käsnäsen vuoden 2022 Kunniahuilaajaksi. Valinta julkaistiin Maaningan Huiluuruppeemien yhteydessä lauantaina 9.7.2022. Pitäjäraadin puheenjohtaja Pekka Ruuskanen ojensi Jouni Käsnäselle Kunniahuilaaja-kunniakirjan ”Tunnustuksena kotiseudun hyväksi suurella sydämellä tehdystä ansiokkaasta työstä.” Varapuheenjohtaja Seija Laakso ojensi perinteisten kukkien sijaan (entiselle kukkakauppiaalle) Käsnäselle maa-artisokan sekä kartiotuijan. Jouni Käsnänen kiitti huomionosoituksesta ja kertasi kukkakaupan ja hautaustoimiston historiaa. Pikkupoikana yrityksen sijaitessa Keskustiellä Toini-äiti oli kirkkoon menossa, Jouni tokaisi kukkakauppaan saapuvat asiakkaat nähtyään ”Eukkoja tulloo pihan täyveltä, äet ei piäse kirkkoon.”

Huiluuänestäjien kesken arvottiin lahjakortti, jonka voitti Pertti Niiranen.

Metalliromun keräyslava siirretty Petsamoon!

Kyläyhdistys Länsi-Maaningan Viitoset ry on tuonut metalliromun keräyslavan… Huomio, huomio!!!! Varpasmaan metalliromun keräyslava on siirretty Petsamoon ja löytyy osoitteesta Petsamontie 641  31.8.2022 saakka. Tuokaa lavoille kaikki joutavat romunne, myös akut! Tuotot menevät kyläyhdistyksen toimintaan.

Ilmoittautuminen kansalaisopiston lukuvuoden 2022-2023 kursseille alkaa pian

Ilmoittautuminen kansalaisopiston lukuvuoden 2022-2023 kursseille alkaa tiistaina 24.5.2021 klo 10 sekä netissä että Puistokartanon asiakaspalvelupisteessä. Tarjolla on lähes 2200 kurssia eri ainealueilta kaiken ikäisille, ja kursseille mahtuu reilusti yli 20 000 opiskelijaa. Myös Maaningalla on monipuolista kurssitarjontaa.

Jotkut suosituimmista kursseista saattavat täyttyä todella nopeasti. Jos näin käy niin aina voi ilmoittautua varalle.

Klikkaa linkkiä nähdäksesi kurssitarjonta: https://opistopalvelut.fi/kuopio/courses.php?l=fi