Kevät on paras hetki laskea turo järveen

Suomalaisten kalastusta käsittelevissä vanhoissa kirjoissa turot kuvataan erityisesti särkikalojen pyyntiin soveltuviksi. U. T. Sireliuksen kirjoittama, vuonna 1908 ilmestynyt ”Suomalaisten kalastus” kertoo, että ”turot ovat särjen kudetuspaikkoja…” Muutama vuosi sitten tehdyt kokeet osoittivat kuitenkin, että turot ovat mitä oivallisimpia ahventen ongintapaikkoja.
Turo on helppo rakentaa vaikkapa vanhoista joulukuusista tai hakkuun jälkeen jääneistä kuusenlatvoista. Pari kolme kuusta sidotaan yhteen, sidotaan merkkipolo riittävän pitkällä narulla, tehdään avanto ja upotetaan koko komeus sinne. Ja syksyllä otetaan pois. KUVA: Hannu Räisänen
Luonto
6.4.2022
Jaa:

Turo toimii erityisesti pienille kaloille näkösuojana ja kalojen liimamainen kutu tarttuu sen lukuisiin neulasiin ahnaasti. Kun naarasahven kevätyönä – touko-kesäkuussa – on kietonut mätimunansa monihaaraisen turon kätköihin, käyvät koirasahvenet hedelmöittämässä ne maidillaan. Naaras jää vielä vahtimaan mätiä hetkeksi, sitten tuleva sukupolvi on omillaan. Turo antaa kasvaville ahvenen poikasille mainion suojan ympärillä vaanivia vaaroja vastaan. Ahvenet tuntuvat ylipäätään viihtyvän sokkeloisessa havulinnassa, piilossa tai saalistamassa.

Aikaisin keväällä kutevat ahvenet suosivat erityisesti turojen kaltaisia suojapaikkoja. KUVA: Hannu Räisänen

Yhteensä liki 20 miestyötuntia kestänyt, juhannukselta alkanut ja kolmelle kuukaudelle osittunut onkiminen tuotti saalista yhteensä 303 kalaa, ahvenia, salakoita, särkiä ja yhden lahnan.

Saalis jakautui turon luona onkineen hyväksi mutta vain hiukan, 56 % koko saaliista saatiin turon viereltä. Merkittävä ero voitiin kuitenkin havaita saaliin lajikirjossa; ongituista muista kaloista paitsi ahven selvästi suurin osa, 62 % saatiin muulta kuin turon viereltä, sen sijaan ahvenista 78 %, siis liki kahdeksan kymmenestä, saatiin turon luota!

Hannu Räisänen

Luetuimmat
23.6.2022 Maaningan Huiluuruppeemat 2022 Aika: 2022-07-08 18:00:00 Paikka: Maaninka Kunniahuilaaja valitaan jälleen tänä vuonna. Ehdotukset Maaningan kunniahuilaajaksi 2022. Nykyinen maaninkalainen tai maaninkalaislähtöinen henkilö/henkilöt, joka/jotka on teoillaan ja toiminnoillaan edistänyt kotiseudun tunnettavuutta ja toiminut sen hyväksi. Kaikkien yhteystietojen jättäneiden kesken arvotaan 50 euron lahjakortti Veskun Kievarille. Äänestää voi tämän linkin kautta: https://q.surveypal.com/Maaningan-kunniahuilaaja-2022 Äänestäminen on mahdollista perinteisellä lippu äänestyksellä seuraavissa liikkeissä: S-market Tähkä, K- market Maaninka, 27.6.2022 Leppälahtelaiset kertasivat puintihistoriaa ja juhlivat vanhan riihen kunniaksi Yli kolmekymmentä kyläläistä saapui pienimuotoiseen juhlaan Leppälahden Tenhulaan sateisesta päivästä huolimatta. Monet heistä tapasivat pitkästä aikaa toisiaan, olihan korona rajoittanut kaikkia tapaamisia jo pitkään. Nyt tapaamisen ja juhlan keskiössä oli kunnostettu riihi, joka alun perin lienee rakennettu 1800-luvulla. Se siirrettiin nykyiselle paikalle tasan seitsemänkymmentä vuotta sitten koska alkuperäisessä paikassaan, savikon päällä, riihi liikkui roudan voimasta 17.1.2023 Maaningalla on yhdeksän deffaa Maaningalla on varauduttu sydänpysähdystilanteisiin kahdeksalla deffalla. Ne sijaitsevat seuraavissa paikoissa: Maaningan terveysasema (Satamatie 10), puh. 0447488617 K-market Maaninka (Maaningantie 25), puh. 0443811243 S-Market Maaninka (Maaningantie 30), puh.046 9239035 Luonnonvarakeskus, LUKE, (Halolantie 31 A) Vanhainkoti Ainola (Ollintie 11), puh. 0447488651 Tuovilanlahden leipomo/Wanha Tietola (Tuovilanlahdentie 167B), puh. 0503281389 Puoti Kahvila Pulkko (Pulkonkoskentie 540), puh. 0403244577 Käärmelahden koulu 7.6.2022 Palvelu omasta takaa ja tuotevalikoima oman kylän mukaan Heti uuden kauppiasuransa alussa K-market joutui kilpailutilanteen muutoksen vuoksi ison uudistuksen eteen ja koko kaupparakennus uusittiin. Kun uusi kaupparakennus avattiin kesäkuun alussa vuonna 2020, paljon muuttui edelliseen nähden. Tuotevalikoima kasvoi ja tekniikka päivittyi uusimpaan mahdolliseen, erityisesti energiatehokkuuden osalta. Uudessa kaupassa otettiin ensimmäisten K-markettien joukossa käyttöön lämmöntalteenottojärjestelmä. Kauppiastaipaleen alussa muuttuivat myös aukioloajat, jotka ovat tulleet jäädäkseen. 18.7.2022 Kuukauden kylä: Leppälahti Leppälahden perinnemaiseman läpi kulkevaa Iisalmentietä ajava kiinnittää huomionsa sen kumpuilevaan yleisilmeeseen, viljaviin peltoihin ja usein esiin pilkahtavaan vesistöön, sen lahtiin ja selkien rantoihin. Samalla saattaa jäädä huomiotta kylän länsireunalla vedenjakajaan rajoittuvat laajat metsät. Ne tarjoavat vuosittain antiaan marjastajille ja sienestäjille sekä kylällä aktiivisesti toimivalle metsästysseuralle. Metsäluonto on Leppälahdella aina valmiina nautittavaksi vain korkeintaan muutaman askeleen

Arkisto

Näytä artikkelit aiheen perusteella