Kevät on paras hetki laskea turo järveen

Suomalaisten kalastusta käsittelevissä vanhoissa kirjoissa turot kuvataan erityisesti särkikalojen pyyntiin soveltuviksi. U. T. Sireliuksen kirjoittama, vuonna 1908 ilmestynyt ”Suomalaisten kalastus” kertoo, että ”turot ovat särjen kudetuspaikkoja…” Muutama vuosi sitten tehdyt kokeet osoittivat kuitenkin, että turot ovat mitä oivallisimpia ahventen ongintapaikkoja.
Turo on helppo rakentaa vaikkapa vanhoista joulukuusista tai hakkuun jälkeen jääneistä kuusenlatvoista. Pari kolme kuusta sidotaan yhteen, sidotaan merkkipolo riittävän pitkällä narulla, tehdään avanto ja upotetaan koko komeus sinne. Ja syksyllä otetaan pois. KUVA: Hannu Räisänen
Luonto
6.4.2022
Jaa:

Turo toimii erityisesti pienille kaloille näkösuojana ja kalojen liimamainen kutu tarttuu sen lukuisiin neulasiin ahnaasti. Kun naarasahven kevätyönä – touko-kesäkuussa – on kietonut mätimunansa monihaaraisen turon kätköihin, käyvät koirasahvenet hedelmöittämässä ne maidillaan. Naaras jää vielä vahtimaan mätiä hetkeksi, sitten tuleva sukupolvi on omillaan. Turo antaa kasvaville ahvenen poikasille mainion suojan ympärillä vaanivia vaaroja vastaan. Ahvenet tuntuvat ylipäätään viihtyvän sokkeloisessa havulinnassa, piilossa tai saalistamassa.

Aikaisin keväällä kutevat ahvenet suosivat erityisesti turojen kaltaisia suojapaikkoja. KUVA: Hannu Räisänen

Yhteensä liki 20 miestyötuntia kestänyt, juhannukselta alkanut ja kolmelle kuukaudelle osittunut onkiminen tuotti saalista yhteensä 303 kalaa, ahvenia, salakoita, särkiä ja yhden lahnan.

Saalis jakautui turon luona onkineen hyväksi mutta vain hiukan, 56 % koko saaliista saatiin turon viereltä. Merkittävä ero voitiin kuitenkin havaita saaliin lajikirjossa; ongituista muista kaloista paitsi ahven selvästi suurin osa, 62 % saatiin muulta kuin turon viereltä, sen sijaan ahvenista 78 %, siis liki kahdeksan kymmenestä, saatiin turon luota!

Hannu Räisänen

Luetuimmat
11.4.2022 Kuukauden kylä: Tavinsalmi Kartanon varmaa paikkaa ei ole vielä pystytty osoittamaan, mutta oletetaan että se on sijainnut Maaninkajärven länsirannalla olevassa Hussolansaaressa. Kansan sivistäminen oli kupletin hauskempi puoli. Ikävämpää oli, että kartanon vouti keräsi vuosittain veroina kansalta suuret määrät kalaa ja viljaa, jotka hän toimitti Ruotsin hovin käyttöön. Pelloilta löydetyt Suomen sodan aikaiset esinelöydökset kertovat myöhemmistä Venäjän ja Ruotsin 6.4.2022 Maaninkalaista historiaa – Muaninka pörree Kuopijon kaapunnin huutolaesena pitäjän luoteiskolkalla Kaikkia näitä taitoja ja niistä kertyneitä tallenteita on tarjolla myös verkossa. Maaningan maisemissa aloittaa Unto Eskelisen runolla ja jatkaa pohdiskelulla kuopiolaisesta Maaningasta sekä menneistä ajoista. Maaninkalaisuutta aikojen tapaan kurkistaa Maaningan vanhaan kyläkuvaan pilke silmäkulmassa aloittaen sanoilla Maaninkalaisuutta voidaan kuvata hyvin isänmaalaiseksi elämäntavaksi. Nykymaaninkalaiset ovat vähitellen ymmärtäneet tehdä muutakin, kun viljellä maata ja kasvattaa karjaa. Hannu 11.4.2022 Maaningan tontit kiinnostavat Näytteilleasettajia oli liki 150 kappaletta kaikilta mahdollisilta rakentamiseen ja asumiseen liittyviltä aloilta. Otsikolla Elämää Kuopion maaseudulla -esittelivät pitäjäraadit maalaiselämää Kuopion kaupungissa; maaseutualueiden tontteja ja elämänlaatua luonnon ja ihmisten keskellä. Ja olihan paikalla tietysti myös Maaninka Kuopion muiden pitäjäraatien, Juankosken, Karttulan, Nilsiän, Riistaveden ja Vehmersalmen joukossa. Maaningan tonttitarjontaa esittelemässä ollut Jorma Häiväläinen kertoi kiinnostuneita kyselijöitä olleen 6.4.2022 Maaninka siirtyy myös verkossa nykyaikaan! Kauan on puhuttu ja pohdittu tarpeesta saada Maaningan omat kotisivut nykypäivän tasolle. Maaninka.fi sivuston domain eli verkkotunnus on Maaninka-Seuran hallussa ja seura on pyrkinyt pitämään sivustoa ajan tasalla. Mutta kun tekniikka ja turvallisuustarpeet kehittyvät, seuraa niistä tarve uudistaa, niinpä tuloksena on tämä uusin ylpeydenaiheemme, jonka ovat yhdessä toteuttaneet Maaninka-Seura, Maaningan pitäjäraati ja Mainostoimisto Legenda. Sivustolla 8.4.2022 Maaningalla riittää kyliä Kinnulanlahdessa hiihdetään talvella kuutamossa, poltetaan pääsiäiskokko ja pidetään kahvilapäiviä. Sinikiven ranta noteerattiin 2014 Savon parhaana biitsinä Savon Sanomien lukijoiden äänestyksessä. Kirkonkylän keskusta tarjoaa muun muassa nuorisotilat, tenniskentän, frisbeegolfradan, ampumaradan sekä tietysti runsaasti kauppoja ja nähtävyyksiä. Kevyen liikenteen väylä Maaningan keskustasta Siilinjärvelle mahdollistaa lenkkeilyä, polkupyöräilyä ja rullaluistelua harrastaville turvallisen reitin kauniine maisemineen. Käärmelahtion nopeasti laajentuva asuma-alue,

Arkisto

Näytä artikkelit aiheen perusteella